فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1401)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ندا علیزاده*، علیرضا نیکویی صفحات 1-16
    جایگاه کسب و کارهای نوپا در اقتصاد و نقش آنها در حل مسایل کشورها، روز به روز در حال پررنگ تر شدن است. برخی از کشورها با آگاهی از اهمیت این موضوع، توانسته اند اکوسیستم مناسبی برای توسعه این نوع کسب وکارها ایجاد نمایند. هدف کلی این پژوهش، واکاوی موانع فراروی استارت آپ های بخش کشاورزی و و ارایه راهکارهایی برای توسعه آنان است. پژوهش حاضر از نظر رویکرد، آمیخته و از نوع متوالی- اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل آن دسته از صاحبان استارت آپ های حوزه کشاورزی بودند که دارای تجربه و تحصیلات مرتبط با موضوع بودند. این پژوهش در سه مرحله به انجام رسید: 1) واکاوی وضع موجود کسب و کار استارتاپ های کشاورزی ایران 2) شناسایی و اولویت-بندی موانع و محدودیت های استارتاپ ها 3) شناسایی و اولویت بندی راهکارهایی به منظور رشد استارتاپ ها. مطابق نتایج به دست آمده، اصلی ترین منبع درآمد استارتاپ ها، از فروش محصولات بود. اکثریت صاحبان استارتاپ ها بیان نمودند که با سرمایه شخصی آغاز به کسب وکار کرده اند و از حمایت دولتی، کمک نگرفته اند. مهم ترین مانع، مربوط به قوانین و مقررات حاکم بود. دولتی بودن بازارهای داخلی، مشکل دسترسی به داده های اولیه از بازار، و شفاف نبودن بازار سرمایه، از جمله موانعی بودند که ریسک ورود به اینگونه کسب و کارها را با مشکل مواجه کرده بود. مهم ترین راهکارهای پیشنهاد شده از سوی صاحبان استارتاپ ها هم مواردی از قبیل تسهیل و شفاف سازی روند دریافت مجوزها از سوی دولت، کمک به گسترش ایجاد مراکز نوآوری و شتاب دهنده ها در کشور، ایجاد بنگاه های اقتصادی برای سرمایه گذاری و تسهیل دسترسی به زیر ساخت ها بود.
    کلیدواژگان: کسب و کارهای نوپا، اکوسیستم، موانع، کشاورزی
  • حسین رحیمی کلور*، وحیده ابراهیمی خراجو صفحات 17-38
    امروزه پرورش مدیران شایسته به یکی از کلیدی ترین مفاهیم در عرصه مدیریت تبدیل شده است و به زعم بسیاری از خبرگان دانشگاهی و صنعتی، می تواند یکی از رهیافت های اصلی موفقیت سازمان ها و فراتر از آن صنایع مختلف یک کشور در بسترهای ملی و فراملی باشد. هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی شایستگی مالی مدیران در شرکت های تولیدکننده وابسته به تعاونی های کشاورزی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای - میدانی بود. این پژوهش از نوع پژوهش کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام گرفت. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 نفر از خبرگان و مدیران مالی در شرکت های تولیدکننده وابسته به تعاونی های کشاورزی به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی، گردآوری شد. پس از انجام سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و با تحلیل داده ها توسط نرم افزار مکس کیودا، تعداد 268 مورد کد اولیه، 49 مورد مولفه و 17 مورد مقوله استخراج گردید که نهایتا با تعیین شرایط علی (مهارت های ذاتی و اکتسابی)، شرایط زمینه ای (زمینه ای فردی و سازمانی)، شرایط مداخله گر (درون سازمانی، برون سازمانی، فنی و قانونی و عمومی)، مقوله محوری (شایستگی مالی مدیران)، راهبردها (مهارت های راهبردی، راهبرد سازمانی و راهبرد جدید) و پیامدها (پیامدهای درون سازمانی و برون سازمانی) مدل شایستگی مالی مدیران ارایه گردید. پیشنهاد می گردد با بسترسازی جهت بالابردن مهارت های مدیران مالی در سازمان ها، زمینه را برای پرورش مدیران شایسته و به تبع آن بهبود عملکرد سازمان فراهم نمود.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، شایستگی مالی، مدیران مالی، تعاونی های کشاورزی، نرم افزار MAXQDA
  • رضا مهدی* صفحات 39-52
    شتاب تحولات در عرصه های تمدنی علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجب شده است که دستیابی به پیشرفت، یک فرایند از پیش طراحی شده مبتنی بر آینده پژوهی و مشارکتی باشد. در فرایند پرچالش، فرصت ها و موجودی های کشورها به اندازه ای نیست که با میل خویش حرکت کنند و به مقصد برسند. تمامی الزامات مسیر پیشرفت در آن واحد و در یک برهه مشخص، اهمیت و اولویت هم تراز ندارند. یک معیار و سازوکار قابل توصیه برای همه ملت های پیشرفت جو این است که از سرمایه ها و منابع تمدنی علمی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نمادین خود با حداکثر کارایی و اثربخشی، بهره برداری کنند. چنین توصیه ای برای کشور ما، ورود همه دارایی ها و داشته های تمدنی مادی و معنوی در فرایند پیشرفت است. در این مقاله، با رویکرد ارشادی مثبت گرا و استفاده از اسناد و تجارب و کاربست تفکر سیستمی، سازوکاری برای تقسیم کار ملی برای شروع فرایند اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، توسعه داده شده است. با استناد به سرنوشت اسناد ملی موجود، بدون تمهید دقیق و قابل پایش شرایط، اقدامات و تدابیر، حرکت در چارچوب الگوی موجود، دشوار یا حتی غیرممکن، خواهد بود. براساس سازوکار ارایه شده در این مقاله، با استفاده از روش های تجزیه وتحلیل سیستم ها، مدیریت فرایند و مدیریت پروژه، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به مثابه یک «سیستم جامع»، اولا باید به چندین «سیستم»، «زیرسیستم» و «فعالیت» معنا دار تجزیه و تقسیم شود، ثانیا نهادهای ملی «اصلی» و «همکار» متولی اجرای هر یک از سیستم ها، زیرسیستم ها و فعالیت ها تعیین گردد، ثالثا یک «جدول زمانی منعطف» برای اجرا، پایش و گزارش عملکرد هر یک از فعالیت ها طراحی و مستقر شود.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، تفکر سیستمی، مدیریت فرایند، مدیریت پروژه، تقسیم کار ملی
  • پریسا شاهین رخسار*، جواد قاسمی، علی نظمی صفحات 53-70
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ارجحیت ذهنی شالیکاران نسبت به کشت دوم بعد از برنج در شهرستان رشت و با رویکردی تلفیقی (کمی - کیفی) انجام شد. جامعه آماری شامل 30 نفر از کشاورزان خبره این شهرستان بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پایایی ابزار تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ و روایی آن توسط روایی سازه تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای SPSS12 و Expert Choice11 انجام شد. یافته ها نشان داد که «عدم حمایت دولت برای تولید و فروش این نوع محصولات»، «عدم وجود مزارع الگویی موفق در کشت محصولات جایگزین با مدیریت دولت» و «عدم وجود بازار فروش مناسب برای این محصولات» به ترتیب با نسبت مقادیر 93، 90 و 73 درصد، مهم ترین عوامل بازدارنده تمایل کشاورزان به کشت دوم بودند. مهم ترین عوامل تعیین کننده نوع کشت نیز به ترتیب شامل درآمدزایی، هزینه تولید و بازار فروش محصولات تولیدی بودند. همچنین نتایج نشان داد، راتون و لوبیای محلی به ترتیب، بالاترین رتبه ها در ارجحیت ذهنی کشاورزان در کشت محصولات با در نظر گرفتن معیارهای درآمدزایی، بازار فروش و هزینه تولید را به دست آوردند، اما از نظر معیار کمبود آب و اشتغال، لوبیای محلی و علوفه در بالاترین رتبه های قرار گرفتند. در مجموع، نتایج نشان داد که راتون با ارزش وزنی بالای 453/0 از بیشترین اولویت برای قرار گرفتن در الگوی کشت دوم برخوردار بود و لوبیای محلی و علوفه با وزن های 353/0 و 078/0 در اولویت های بعدی قرار گرفتند. بر این اساس، اقداماتی چون طراحی الگوی کشت بهینه، خرید تضمینی، ایجاد مزارع الگویی و توسعه صنایع تبدیلی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، شالیکاران، کشت دوم، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، رشت
  • فاطمه پروین، مرتضی اکبری* صفحات 71-86
    امروزه توسعه بخش کشاورزی بدون تکیه بر اطلاعات کارآمد و استفاده از فناوری های نوین امکان پذیر نبوده و استفاده از بستر فناوری اطلاعات جهت توسعه و به روز کردن اطلاعات و ابزارهای مرتبط و موردنیاز با فعالیت های کارآفرینانه در این بخش موجب اشتغال زایی و خلق ارزش افزوده می گردد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه ها توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی مبتنی بر فناوری اطلاعات انجام گرفت. این مطالعه از نوع کیفی (تحلیل محتوا و دلفی) می باشد. جهت تهیه داده ها ابتدا با مرور مبانی نظری و مطالعات پیشین از طریق روش تحلیل محتوا، مولفه های توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی مبتنی بر فناوری اطلاعات شناسایی و از طریق روش دلفی به تایید و اولویت بندی این مولفه ها پرداخته شد. درروش تحلیل محتوا از روش های ذهنی برای تحلیل داده ها و در روش دلفی از آمار توصیفی همچون شمارش، درصد برای تحلیل داده های پرسشنامه ها و مصاحبه ها استفاده شد. درروش تحلیل محتوا 27 شاخص به عنوان عوامل توسعه ی کارآفرینی بخش کشاورزی استخراج شد و به مرحله دلفی راه یافتند. در سه دور دلفی نیز 13 شاخص به شاخص ها افزوده شد و از مجموع 40 شاخص تنها 8 شاخص مورد توافق عمومی خبرگان قرار نگرفت. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات از 9 مولفه (زیرساخت حقوقی- قانونی، زیرساخت فنی، زیرساخت آموزشی- ترویجی، زیرساخت مدیریتی، زیرساخت فرهنگی) و 32 شاخص تشکیل می شود که نقش زیربنایی و بنیادی در توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه در بخش کشاورزی دارد همچنین زمینه ساز توسعه هر چه بیشتر کارآفرینی در بخش کشاورزی می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه، کسب و کارالکترونیک، کشاورزی، توسعه
  • محمدجواد همتیان، زهرا اطهری* صفحات 87-104

    امروزه جوانان روستایی تمایل چندانی به استقرار در روستاها و اشتغال به فعالیت‎‎ های کشاورزی ندارند، این در حالی است که آینده توسعه کشاورزی هر کشوری متکی به جوانان روستایی است. با توجه به اهمیت اشتغال جوانان روستایی به حرفه کشاورزی، این تحقیق کیفی با هدف واکاوی دلایل کاهش تمایل جوانان روستایی به شغل کشاورزی انجام شد. جامعه تحقیق را جوانان روستایی دهستان چله شهرستان گیلانغرب تشکیل دادند. ابزار اصلی گردآوری داده ‎ها، مصاحبه عمیق با جوانان روستایی بود که از طریق نمونه‏ گیری هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده به روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار MAX-QDA12، منجر به شناسایی 32 مفهوم در قالب 5 مقوله اصلی شد؛ بر این اساس، مهم ترین دلایل کاهش تمایل جوانان روستایی به شغل کشاورزی شامل 1) مخاطرهپذیری بالای شغل کشاورزی، 2) درآمد پایین و دشواری حرفه کشاورزی، 3) نگرش منفی نسبت به روستا، 4) کمبود امکانات بهداشتی، درمانی و رفاهی در روستا و 5) نبود تسهیلات اعتباری کافی در بخش کشاورزی بود. یافته ‎های تحقیق بیانگر این واقعیت بود که جوانان روستایی، مشاغل غیر کشاورزی را بر کشاورزی ترجیح می‎ دهند که شاید دلیل آن، سودآوری بالا و راحتی آن مشاغل باشد. لذا، ضروری به‎ نظر می‎ رسد با برنامه‎ ریزی‎ های منسجم و مناسب به ارتقای کیفیت زندگی در مناطق روستایی کمک نمود که خود می‎ تواند باعث افزایش حس تعلق، مشارکت، سرمایه‎ گذاری، توسعه کارآفرینی و سرزندگی در محیط روستا شود.

    کلیدواژگان: جوانان روستایی، توسعه کشاورزی، کارآفرینی
  • روح الله رضائی*، لیلا صفا، داود امین فنک صفحات 105-122

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات و پیامدهای اجرای فعالیت کشاورزی پایدار در قالب پروژه «همکاری در احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی» بود. به لحاظ روش تحقیق، این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی مشارکت کنندگان در فعالیت کشاورزی پایدار در روستاهای تحت پوشش فازهای 6 و 7 پروژه اشاره شده در استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی تشکیل دادند (900= N). بر اساس جدول بارتلت و همکاران (2001)، 251 نفر از این مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و متخصصان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق، پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس اصلی پرسشنامه در حد مناسب (بالای 75/0) بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSSWin25 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که اثرات و پیامدهای اجرای فعالیت کشاورزی پایدار به ترتیب در قالب سه عامل زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی قرار گرفتند و در حدود 59 درصد از واریانس اثرات اجرای پروژه را تبیین کردند. به طور کلی، با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که متناسب با ابعاد سه گانه اصلی توسعه پایدار، اجرای فعالیت کشاورزی پایدار توانسته است به موازات توجه به ملاحظات زیست-محیطی، معیشت جوامع محلی را به واسطه ظرفیت سازی اجتماعی و الگوسازی مشارکت جوامع محلی بهبود دهد.

    کلیدواژگان: پیامدهای کشاورزی پایدار، مشارکت جوامع محلی، تنوع زیستی، تالاب ها، احیای دریاچه ارومیه
  • محمدباقر گرجی*، ابراهیم کریمی، روح الله سمیعی صفحات 123-144

    هدف از این پژوهش، سطح بندی مولفه های گردشگری کشاورزی با رویکرد مدل سازی ساختاری-تفسیری است. در این پژوهش کیفی جهت شناسایی مولفه ها از نظریه داده بنیاد و جهت سطح بندی آن ها از رویکرد مدل سازی ساختاری-تفسیری استفاده شد. در این راستا مصاحبه های عمیق با خبرگان آگاه به حوزه گردشگری و کشاورزی انجام شد. انتخاب مصاحبه شوندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی صورت گرفت. معیار کفایت نمونه گیری رسیدن به اشباع نظری داده ها بود که در مصاحبه بیستم حاصل شد. پس از انجام مصاحبه ها، بر اساس روش نظریه داده بنیاد و طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی مولفه ها استخراج گردیدند. بر این اساس "جاذبه های اقلیمی و محیط زیست، تنوع الگوی کشت و تجربه و نگرش گردشگران" به عنوان شرایط علی، "نظام خط مشی گذاری و مهاجرت روستاییان" به عنوان شرایط مداخله گر و "ظرفیت سازی و حمایت دولت" به عنوان شرایط زمینه ای شناسایی شدند. راهبردها نیز شامل "تبلیغات و برندسازی، مدیریت و برنامه ریزی، آموزش و توانمندسازی و به گزینی الگوهای گردشگری" و پیامدها شامل "توسعه کارآفرینی و اشتغال زایی و رشد و رفاه اقتصادی" می باشد. همچنین با استفاده از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری مشخص گردید که تبلیغات و برندسازی، تنوع الگوی کشت و جاذبه های اقلیمی و محیط زیست در سطح چهارم، آموزش و توانمندسازی در سطح سوم، به گزینی الگوهای گردشگری در سطح دوم و مدیریت و برنامه ریزی، ظرفیت سازی و حمایت دولت، تجربه و نگرش گردشگران در سطح اول قرار گرفت. از این رو پیشنهاد می گردد با تبلیغات و آگاهی بخشی صحیح بخش خصوصی را به سرمایه گذاری در زیرساخت های مربوط به گردشگری ترغیب نمود.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، توانمندسازی، کارآفرینی، اشتغال زایی
  • حسین دلبازه، احسان ساده*، عبدالعزیز پقه صفحات 145-160
    کارآفرینی با ایجاد فرصت های شغلی و درآمدی جدید به عنوان عاملی اساسی در ارتقاء وضعیت اقتصادی شناخته می شود. همچنین، کارآفرینی فناورانه نقش مهمی در فرآیند ایجاد اقتصاد منطقه ای دارد. هنگامی که در کشوری سازمان های فناورانه زیادی وجود داشته باشد و سطح کارآفرینی فناورانه بالا باشد، تاثیر مثبتی بر توسعه پایدار آن کشور دارد. نیاز به کارآفرینی فناورانه به این دلیل است که صنایع مبتنی بر فناوری به سرعت در حال گسترش بوده و جایگزین صنایع سنتی می شوند. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر طراحی الگوی قابلیت های کارآفرینی فناورانه با در نظر گرفتن مزیت رقابتی پایدار در شرکت های تعاونی صنایع لبنی شمال کشور با بکارگیری رویکرد تفسیری ساختاری بود. این یک تحقیق کیفی با رویکرد فراتحلیلی بود. جامعه آماری این پژوهش 50 نفر از خبرگان نظری و تجریی در حوزه صنایع لبنی در استان های مازندر ان و گلستان بودند. ابزار گردآوری داده های تحقیق، مصاحبه هدفمند بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش دلفی فازی و تکنیک تحلیل شبکه فازی ANP انجام شد. نتایج غربالگری قابلیت کارآفرینی فناورانه 36 شاخص و 5 مولفه، و 30 شاخص و 4 مولفه را به عنوان عوامل اثرگذار بر قابلیت های کارآفرینی فناورانه با نام مزیت رقابتی پایدار شناسایی کرد. بر اساس این نتایج می توان ادعا نمود که قابلیت های کارآفرینی فناورانه می توانند منبعث از مزیت رقابتی پایدار در صنایع باشند و با ایجاد بستر مناسب موجبات تقویت کارآفرینی فناورانه و رونق اقتصادی کشور را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: نوآوری، قابلیت های کارآفرینی فناورانه، مزیت رقابتی پایدار، رویکرد تفسیری ساختاری، صنایع لبنی
|
  • Neda Alizadeh *, Alireza Nikoee Pages 1-16
    The position of start-up businesses in the economy and their role in solving countries' problems is becoming more prominent day by day. Some countries, aware of the importance of this issue, have been able to create a suitable ecosystem for the development of this type of business. The main purpose of this research is to analyze the obstacles facing start-ups in the agricultural sector and to provide solutions for their development. In terms of approach, the current research is mixed and sequential-exploratory. The statistical population in the qualitative section included those owners of start-ups in the field of agriculture who had experience and education related to the subject. This research was done in three stages: 1) Analyzing the current business situation of agricultural startups in Iran, 2) Identifying and prioritizing obstacles and limitations of startups, 3) Identifying and prioritizing solutions for the growth of startups. I see. According to the results, the main source of income for startups was from the sale of products. The majority of startup owners stated that they started their business with personal capital and did not get help from government support. The most important obstacle was related to the ruling laws and regulations. The government nature of the domestic markets, the difficulty of accessing primary data from the market, and the lack of transparency of the capital market were among the obstacles that made the risk of entering such businesses difficult.
    Keywords: Start-up businesses, Ecosystem, Obstacles, Agriculture
  • Hossein Rahimi Koloor *, Vahideh Ebrahimi Kharajo Pages 17-38
    Nowadays, the training of competent managers has become one of the most key concepts in the field of management, and according to many academic and industrial experts, it can be one of the main approaches to the success of organizations and, beyond that, different industries of a country in national and transnational contexts. The purpose of the current research is to develop a model of financial competence of managers in production companies affiliated to agricultural cooperatives. The current research was applied in terms of its purpose and in terms of the method of data collection, it was field-library. This research was conducted as a qualitative research with a data base theory approach. The data was collected through semi-structured interviews with 16 experts and financial managers in producing companies affiliated to agricultural cooperatives using the purposeful snowball sampling method. After performing three stages of open, central and selective coding and analyzing the data by MaxQuda software, 268 primary codes, 49 components and 17 categories were extracted, and finally by determining the causal conditions (inherent and acquired skills), background conditions ( individual and organizational background), intervening conditions (intra-organizational, extra-organizational, technical, legal and public), central category (managers' financial competence), strategies (strategic skills, organizational strategy and new strategy) and consequences (intra-organizational and extra-organizational consequences) financial competence model Managers were presented. It is suggested to create a platform to raise the skills of financial managers in organizations, to provide the basis for training competent managers and consequently improve the organization's performance.
    Keywords: Qualitative research, Financial competence, Financial managers, agricultural cooperatives, MAXQDA software
  • Reza Mahdi * Pages 39-52
    The acceleration of developments in the fields of scientific, political, economic, social and cultural has made achieving progress to be a pre-planned process based on futures study and participation. In the challenging process, the opportunities and resources aren't enough. All the requirements of the progress aren't equal in importance and priority. A recommended measure for all the nations is to exploit their scientific, economic, social, cultural resources with maximum efficiency and effectiveness. Such a recommendation for the country is the inclusion of all material and spiritual assets in the process of progress. In the paper, with a positivist guidance approach and the use of documents and experiences and the systems thinking, a mechanism for national work division has been developed to start implementing the Iranian Islamic model of progress. Based on the fate of the existing national documents, it will be difficult or even impossible to move within the framework of the existing model without the precise and possibility of monitoring provision of conditions, measures and measures. Based on the mechanism presented in the study, using the methods of systems analysis, process and project management, the model of progress as a "comprehensive system" should first be divided into several meaningful "systems", "subsystems" and "activities", secondly, the "main" and "partner" national institutions in charge of the implementation of each of the systems, subsystems and activities should be determined, thirdly, a "flexible timetable" should be designed and established for the implementation, monitoring and reporting of the performance of each of the activities.
    Keywords: Iranian Islamic model of progress, systems thinking, process management, project management, national work division
  • Parisa Shahinrokhsar *, Javad Ghasemi, Ali Nazmi Pages 53-70
    The main objective of this quantitative-qualitative research was to analyzing the mental preferences of paddy farmers towards second cultivation in Rasht County. The statistical population of the study consisted of 30 progressive farmers in Rasht County who were selected by purposive sampling technique. The collected data were analyzed by SPSS22 and Expert Choice11 softwares. The reliability and Validity of the questionnaire was approved by calculating the Cronbach's alpha and construct validity.The Findings showed that "lack of government support for the production and sale of these products, lack of successful model farms in cultivating alternative crops under government management" and "lack of an appropriate market for these products» with a ratio of 93, 90 and 73%, were the most important barriers to farmers' willingness to second cultivation, respectively. Also, the most important factors determining the type of cultivation were revenue generation, production costs and market for products, respectively. The results showed that, ratoon and local beans were in the highest ranks in the farmers' mental preferences in growing crops based on revenue generation, sales and production cost criteria, but in terms of water scarcity and employment criteria, local beans and forage were in the highest ranks, respectively. Overall, the results showed that, ratoon with a weight value above 0.453 was in the first priority in second cropping pattern and local beans and forage (with 0.353 and 0.087 weights) were in the next priorities, respectively. Designing an optimal cropping pattern, guaranteed purchase, establishing model farms and development of conversion industries are suggested.
    Keywords: Cropping pattern, Paddy Farmers, Second Cultivation, Analytical Hierarchy process (AHP), Rasht
  • Fatemeh Parvin, Morteza Akbari * Pages 71-86
    Today, the development of the agricultural sector is not possible without relying on efficient information and the use of new technologies, and the use of information technology to develop and update information and tools related to entrepreneurial activities in this sector leads to job creation and value creation. Therefore, the present study aimed to identify the components of entrepreneurship development in the agricultural sector based on information technology. This study is of qualitative type (content analysis and Delphi). In order to prepare the data, first, by reviewing the theoretical foundations and previous studies through content analysis method, the components of entrepreneurship development in the agricultural sector based on information technology were identified and through Delphi method, these components were approved and prioritized. In the content analysis method, subjective methods were used to analyze the data and in the Delphi method, descriptive statistics such as counting, percentages were used to analyze the data of questionnaires and interviews. In the content analysis method, 27 indicators were extracted as factors for entrepreneurship development in the agricultural sector and reached the Delphi stage. In three rounds of Delphi, 13 indicators were added to the indicators and out of 40 indicators, only 8 indicators were not agreed upon by the experts. The results showed that the factors affecting the development of information and communication technology consist of 9 components (legal infrastructure, technical infrastructure, educational-extension infrastructure, managerial infrastructure, cultural infrastructure) and 32 indicators that play a fundamental role in business development.
    Keywords: Technological entrepreneurship, Electronic business, Agriculture, Development
  • MohamadJavad Hematian, Zahra Athari * Pages 87-104

    Nowadays, rural youth are fewer tendencies to settle in rural areas and engage in agricultural activities, while the future of agricultural development in any country depends on rural youth. Considering the importance of the employment of rural youth in agriculture, this qualitative research was conducted with the aim of Analysis of reasons for the decrease tendency of rural youth to agricultural occupation. The population of the study included the rural youth in Cheleh District of Gilan-e-Gharb Township. The main data collection tool was in-depth interviews with rural youth who were studied through purposive sampling and snowball method. Analysis of data collected by content analysis method using MAX-QDA12 software led to the identification of 32 concepts related to the most important reasons for the decrease tendency of rural youth to agricultural occupation, which in the form of 5 main categories including 1) high risk for agricultural occupation, 2) low income and difficulty of agricultural profession, 3) negative attitude towards the village, 4) lack of health and welfare facilities in the village and 5) lack of enough credit in the agricultural sector. The findings of this study indicate the fact that rural youth prefer non-agricultural occupations to agriculture, which may be due to the high profitability and convenience of those occupations. Therefore, the need seems to help with coherent and appropriate planning to increase utility in rural areas, which can create a sense of belonging, participation, capital, entrepreneurship development, vitality to the village and the rural environment.

    Keywords: Rural youth, Agricultural development, Entrepreneurship
  • Rohollah Rezaei *, Leila Safa, Davod Aminfanak Pages 105-122

    the main objective of this research was to investigate the effects and consequences of sustainable agriculture activity in the framework of the project “modeling local community participation in lake Urmia restoration via establishment of sustainable agriculture and biodiversity conservation”. This research was a descriptive-correlational study in terms of research method. The statistical population of the research consisted of all participants in sustainable agriculture activity in the villages covered by phases 6 and 7 of the project in the provinces of West Azerbaijan and East Azerbaijan (N = 900). According to the table of Bartlett et al. (2001), 251 persons of the participants were selected using multi-stage random sampling method. A questionnaire was used to collect the data. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. A pilot study was conducted to determine the reliability of the research instrument. The results of exploratory factor analysis revealed that the effects and consequences of sustainable agriculture activity were classified into three factors: environmental, social and economic, respectively, and explained a total of about 59 percent of the variances of project implementation effects. In general, according to the results, it can be concluded that in accordance with the three main dimensions of sustainable development, the implementation of sustainable agriculture activity has been able to improve the livelihoods of local communities through social capacity building and modeling the participation of local communities in parallel with paying attention to environmental considerations.

    Keywords: Consequences of sustainable agriculture, Participation of local communities, Biodiversity, Wetlands, Restoration of lake Urmia
  • MohammadBagher Gorji *, Ebrahim Karimi, Rouh Allah Samee Pages 123-144

    This study aimed to rate the entrepreneurship components in agricultural tourism with an interpretive structural modeling approach. In this qualitative research, Grounded Theory Method was used to identify the components, and interpretive structural modeling approach was used to rate them. In this regard, deep interviews were conducted with experts in the field of tourism and agriculture. The interviewees were selected using purposive sampling method and snowball technique. The criterion of sampling adequacy was the data theoretical saturation which obtained in the twentieth interview. After conducting the interviews, the components were extracted based on the Grounded Theory within three stages of open coding, axial coding and selective coding. Accordingly, "climatic and environmental attractions, diversity of cultivation patterns and experience and attitudes of tourists" as causal conditions, "rural planning and migration system" as intervening conditions and "capacity building and government support" as context conditions were identified. Strategies include "advertising and branding, management and planning, training and empowerment, and optimization of tourism patterns" and the consequences include "entrepreneurship development and job creation and economic growth and welfare". Also, using interpretive structural modeling, it was determined that advertising and branding, diversity of cultivation patterns and climatic and environmental attractions were at the fourth level, education and empowerment at the third level, tourism models selectivity at the second level and management and planning, capacity building and government support and experience and attitude of tourists came first. Therefore, it is suggested to encourage the private sector to invest in tourism-related infrastructure through advertising and proper awareness.

    Keywords: Tourism development, Empowerment, Entrepreneurship, Employment
  • Hossein Delbazeh, Ehsan Sadeh *, Abdolaziz Pagheh Pages 145-160
    Entrepreneurship is recognized as an essential factor in the enhancement of the economic situation by creating new employment and income opportunities. Technological entrepreneurship has an important role in the process of creating a regional economy. When there are many technological organizations in a country, and the level of technological entrepreneurship is high, it has a positive impact on the country in which the organizations exist. The need for technological entrepreneurship is because technology-based industries are expanding rapidly and are replacing traditional industries. The purpose of this study was to identify the factors affecting the design of the technological entrepreneurship capabilities model by considering the sustainable competitive advantage in dairy industries cooperatives in the north of Iran using a structural interpretive approach. This was qualitative research with a meta-analytical approach. The statistical population of this study was 50 theoretical and experimental experts in the field of the dairy industry in Mazandaran and Golestan provinces. The research data collection tool was a purposive interview. Data were analyzed using the Fuzzy Delphi method and fuzzy analytic network process (ANP). The results of technological entrepreneurship capability screening identified 36 indicators and 5 components, and 30 indicators and 4 components, with the name of sustainable competitive advantage, as factors affecting technological entrepreneurship capabilities. Based on these results, it can be claimed that technological entrepreneurship capabilities can be derived from a sustainable competitive advantage in the industry and by creating a suitable environment to strengthen technological entrepreneurship and the economic prosperity of the country.
    Keywords: Technological Entrepreneurship Capabilities, Sustainable Competitive Advantage, Structural Interpretive Approach, Dairy Industry